Европа се чуди как да се снабди с енергия. Слава на

...
Европа се чуди как да се снабди с енергия. Слава на
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Европа може да ползва руски газ през Турция

Европа се чуди по какъв начин да се достави с сила. Слава на Аллах, ние нямаме подобен проблем

Москва и Анкара са се договорили за газов хъб, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на своята Партия на справедливостта и развиването.

" Сега Европа се чуди по какъв начин да се достави с сила през идния зимен интервал. Слава на Аллах, ние нямаме подобен проблем. Освен това на последната ни среща с господин Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той разгласи, Европа може да употребява съветски газ през Турция ", сподели турският водач.

По данни на Rystad Energy общият експорт на Газпром ” за Европа, в това число по " Турски поток ", е понижен до 70-80 милиона кубични метра дневно към септември. През септември 2021 година този индикатор е бил 380 милиона кубически метра дневно. Днес делът на Русия в покупките на газ от Европейски Съюз не надвишава 10%.

Газопроводът " Северен поток “ стана обект на терористична офанзива. Все още не е известно дали може да бъде възобновен. По украинското трасе всеки ден се доставят 40-43 милиона кубически метра газ за Европа през газоизмервателната станция „ Суджа “. Исканията на " Газпром " за подаване на газ през газоизмервателната станция " Сохрановка " са отхвърлени от Киев.

Миналата сряда на енергийния конгрес в Москва Владимир Путин предложи основаването на газов хъб в Турция. Това ще размени изгубените размери от газопровода " Северен поток ", сподели той. Това би имало смисъл от икономическа позиция и би било доста по-безопасно, сподели президентът.

По-късно, по време на срещата с турския си сътрудник, Путин означи, че основаването на хъба ще разреши цените да се контролират умерено " на обикновено, пазарно равнище, без никаква политическа багра ".

Дмитрий Песков, представител на съветския водач, съобщи пред РИА Новости, че реакцията на Турция е била " доста позитивна и заинтригувана ". Президентите са инструктирани да работят по този въпрос в детайли и доста бързо, добави представителят на Кремъл. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР